Już po raz 18 startuje Małopolski Festiwal Samku. Impreza, na której nie może zabraknąć miłośników wyśmienitego jedzenia. To czas jubileuszowego "Pełno..Letniego Smakowania". 


Na co można liczyć? 

  • pokazy gotowania na żywo w wykonaniu znanego z poprzednich edycji cenionego i lubianego, znakomitego szefa kuchni Andrzeja Polana, który razem ze swoimi współpracownikami zadziwi oryginalnymi kompozycjami smakowymi,
  • na koneserów i smakoszy czekać będą liczni Wystawcy, którzy przybędą ze wszystkich zakątków Małopolski. Na stoiskach będzie można kupić złociste miody, chrupiące pieczywo, pachnące wyroby z lawendy, aromatyczne wędliny, zachwycające wyglądem i smakiem ciasta, rozmaite przetwory i wiele innych,
  • na pyszny poczęstunek zaproszą lokalne koła gospodyń wiejskich, które korzystając z tradycyjnych, przekazywanych z pokolenia na pokolenie receptur przygotują swoje popisowe dania,
  • swoją oryginalną ofertę zaprezentują również wybrane Jednostki Województwa Małopolskiego oraz podmioty ekonomii społecznej,
  • liczne warsztaty, podczas których będzie można odkryć żyłkę do eksperymentowania w kuchni i pasję do gotowania,
  • mnóstwo nagród w znanym i lubianym quizie wiedzy o Małopolsce, w którym będzie można sprawdzić swoją wiedzę o regionie
  • nie zabraknie również gier, konkursów i zabaw dla dzieci. 


małopolska

Terminy kulinarnych spotkań:

  • 18 czerwca w Brzesku
  • 9 lipca w Brzeszczach
  • 23 lipca w Suchej Beskidzkiej
  • 30 lipca w Dąbrowie Tarnowskiej
  • 6 sierpnia w Czorsztynie - Sromowcach Niżnych
  • 3 września w Proszowicach
  • 10 września w Wolbromiu
  • Finał 17 września w Skawinie


Szczegółowe informacje znajdują się TUTAJ


Źródło: UMWM