Już po raz 18 startuje Małopolski Festiwal Samku. Impreza, na której nie może zabraknąć miłośników wyśmienitego jedzenia. To czas jubileuszowego "Pełno..Letniego Smakowania".
Na co można liczyć?
- pokazy gotowania na żywo w wykonaniu znanego z poprzednich edycji cenionego i lubianego, znakomitego szefa kuchni Andrzeja Polana, który razem ze swoimi współpracownikami zadziwi oryginalnymi kompozycjami smakowymi,
- na koneserów i smakoszy czekać będą liczni Wystawcy, którzy przybędą ze wszystkich zakątków Małopolski. Na stoiskach będzie można kupić złociste miody, chrupiące pieczywo, pachnące wyroby z lawendy, aromatyczne wędliny, zachwycające wyglądem i smakiem ciasta, rozmaite przetwory i wiele innych,
- na pyszny poczęstunek zaproszą lokalne koła gospodyń wiejskich, które korzystając z tradycyjnych, przekazywanych z pokolenia na pokolenie receptur przygotują swoje popisowe dania,
- swoją oryginalną ofertę zaprezentują również wybrane Jednostki Województwa Małopolskiego oraz podmioty ekonomii społecznej,
- liczne warsztaty, podczas których będzie można odkryć żyłkę do eksperymentowania w kuchni i pasję do gotowania,
- mnóstwo nagród w znanym i lubianym quizie wiedzy o Małopolsce, w którym będzie można sprawdzić swoją wiedzę o regionie
- nie zabraknie również gier, konkursów i zabaw dla dzieci.
Terminy kulinarnych spotkań:
- 18 czerwca w Brzesku
- 9 lipca w Brzeszczach
- 23 lipca w Suchej Beskidzkiej
- 30 lipca w Dąbrowie Tarnowskiej
- 6 sierpnia w Czorsztynie - Sromowcach Niżnych
- 3 września w Proszowicach
- 10 września w Wolbromiu
- Finał 17 września w Skawinie
Szczegółowe informacje znajdują się TUTAJ
Źródło: UMWM