Finał tegorocznej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku w Skawinie był smaczny, radosny i kolorowy. Mistrz kuchni Andrzej Polan przygotował najlepsze potrawy osiemnastej edycji Festiwalu, których to można było posmakować w Brzesku, Brzeszczach, Suchej Beskidzkiej, Dąbrowie Tarnowskiej, Sromowcach Niżnych, Proszowicach i Wolbromiu. Festiwal Smaku jasno pokazuje, że Małopolska nie tylko pięknie wygląda, ale i pysznie smakuje - mówił wicemarszałek Łukasz Smółka.
Jubileuszowe „Pełno… LETNIE Smakowanie” – pod takim hasłem odbywała się tegoroczna, osiemnasta edycja Małopolskiego Festiwalu Smaku. Ostatnim przystankiem znanego i lubianego wydarzenia była Skawina. Koneserzy i smakosze mogli odnaleźć tu m.in. złociste miody, chrupiące pieczywo, pachnące wyroby z lawendy, aromatyczne wędliny, zachwycające wyglądem i smakiem ciasta, rozmaite przetwory i wiele innych. Do swoich stoisk zapraszały też lokalne koła gospodyń wiejskich, które przygotowały swoje popisowe dania.
Swoją ofertę zaprezentowały również wybrane jednostki Województwa Małopolskiego, a dla najmłodszych przygotowano liczne niespodzianki, konkursy z nagrodami, a także quiz wiedzy o Małopolsce. Podczas wydarzenia przeprowadzono również zbiórkę charytatywną na rzecz niespełna dwuletniej Aleksandry. Wydarzenie zwieńczył koncert zespołu Alergen i okolicznościowy tort.
Najbardziej wyczekiwanym przez miłośników dobrej kuchni punktem niedzielnego wydarzenia był wybór najsmaczniejszego dania i najsmaczniejszego produktu regionalnego.
Wśród kół gospodyń wiejskich, bezkonkurencyjne okazały się przedstawicielki Skawińskiego Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich. Przygotowane przez nie czarne pierogi – zostały wybrane najsmaczniejszym daniem w konkursie. Drugie miejsce przypadło gospodyniom Wolanki z pasją, które przyrządziły potrawkę wolańską na wywarze z gęsi o smaku ogórkowym z klopsikami wieprzowymi. Trzecia nagroda powędrowała do gospodyń z KGW Kaszowianki, które uraczyły podniebienia uczestników festiwalu ziemniakiem faszerowanym kiełbasą lisiecką pod serową pierzynką.
W kategorii produktów regionalnych pierwsze miejsce zajął Juhas-bis za syrecki sądeckie, drugie przypadło Gospodarstwu Agroturystycznemu Aleksandra i Dariusz Błaszczyk za chleb na zakwasie żytnim, pszenno razowy, a trzecie zdobyła Lavendziarnia Stoki 6 za młody Ocet z kwiatów lawendy.
Pełna lista zwycięzców i wyróżnionych
Źródło: Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego