W tym roku Małopolski Festiwal Smaku obchodzi swoje 20-lecie. Tegoroczna edycja będzie szczególna – nie tylko ze względu na okrągły jubileusz, ale również na przypadające w tym roku obchody Tysiąclecia Królestwa Polskiego. Hasłem przewodnim wydarzenia jest „Królewska podróż przez 1000 lat historii i smaków”.
W ramach festiwalu odbędzie się pięć wydarzeń plenerowych w wyjątkowych lokalizacjach regionu:
- 13 lipca – Zamek w Rabsztynie
- 27 lipca – Koszyce
- 10 sierpnia – Nowy Wiśnicz
- 31 sierpnia – Niepołomice
- 14 września – Zakopane
Każde z wydarzeń połączy tradycję z nowoczesnością, oferując odwiedzającym degustacje regionalnych specjałów, pokazy kulinarne, warsztaty edukacyjne oraz atrakcje dla całych rodzin. Tegoroczna edycja nawiązywać będzie do tradycji kuchni staropolskiej – uczestnicy będą mogli skosztować dań inspirowanych historycznymi recepturami, w nowoczesnej interpretacji przygotowanej m.in. przez znanych kucharzy – Andrzeja Polana i Pascala Brodnickiego.
Na uczestników czekać będą także:
- wyroby lokalnych producentów – pieczywo, miody, przetwory, wędliny,
- potrawy przygotowane przez Koła Gospodyń Wiejskich,
- warsztaty kulinarne i rodzinne,
- konkursy z nagrodami,
- strefa zabaw dla najmłodszych,
- prezentacje instytucji regionalnych,
- oraz akcja charytatywna wspierająca osoby zmagające się z rzadkimi chorobami.
Festiwal to nie tylko uczta dla podniebienia, ale i okazja do poznania dziedzictwa kulinarnego Małopolski oraz wspólnego świętowania w wyjątkowej, historycznej oprawie.
Więcej informacji i aktualności można znaleźć na stronie organizatora oraz w mediach społecznościowych.
Źródło: Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego