W tym roku Małopolski Festiwal Smaku obchodzi swoje 20-lecie. Tegoroczna edycja będzie szczególna – nie tylko ze względu na okrągły jubileusz, ale również na przypadające w tym roku obchody Tysiąclecia Królestwa Polskiego. Hasłem przewodnim wydarzenia jest „Królewska podróż przez 1000 lat historii i smaków”.


W ramach festiwalu odbędzie się pięć wydarzeń plenerowych w wyjątkowych lokalizacjach regionu:

  • 13 lipca – Zamek w Rabsztynie
  • 27 lipca – Koszyce
  • 10 sierpnia – Nowy Wiśnicz
  • 31 sierpnia – Niepołomice
  • 14 września – Zakopane

Każde z wydarzeń połączy tradycję z nowoczesnością, oferując odwiedzającym degustacje regionalnych specjałów, pokazy kulinarne, warsztaty edukacyjne oraz atrakcje dla całych rodzin. Tegoroczna edycja nawiązywać będzie do tradycji kuchni staropolskiej – uczestnicy będą mogli skosztować dań inspirowanych historycznymi recepturami, w nowoczesnej interpretacji przygotowanej m.in. przez znanych kucharzy – Andrzeja Polana i Pascala Brodnickiego.


Na uczestników czekać będą także:

  • wyroby lokalnych producentów – pieczywo, miody, przetwory, wędliny,
  • potrawy przygotowane przez Koła Gospodyń Wiejskich,
  • warsztaty kulinarne i rodzinne,
  • konkursy z nagrodami,
  • strefa zabaw dla najmłodszych,
  • prezentacje instytucji regionalnych,
  • oraz akcja charytatywna wspierająca osoby zmagające się z rzadkimi chorobami.

Festiwal to nie tylko uczta dla podniebienia, ale i okazja do poznania dziedzictwa kulinarnego Małopolski oraz wspólnego świętowania w wyjątkowej, historycznej oprawie.

Więcej informacji i aktualności można znaleźć na stronie organizatora oraz w mediach społecznościowych.


Źródło: Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego