Menu
Bioodpady
Bioodpady stanowiące odpady komunalne - odpady spożywcze i kuchenne powstające na terenie zabudowy jednorodzinnej należy kompostować na nieruchomościach, z przeznaczeniem kompostu do własnego użytku, jeśli istnieje taka możliwość.
Zachęcamy mieszkańców zabudowy jednorodzinnej do kompostowania bioodpadów, ponieważ jest to najlepsza metoda na ich ekologiczne zagospodarowanie. Powstały kompost można wykorzystać we własnym ogrodzie. Więcej informacji na temat kompostowania znajduje się TUTAJ.
Bioodpady stanowiące odpady komunalne - odpady spożywcze i kuchenne powstające na terenach nieruchomości zabudowy jednorodzinnej, na nieruchomościach, na których znajdują się domki letniskowe lub inne nieruchomości wykorzystywane na cele rekreacyjno-wypoczynkowe, na terenach zabudowy wielolokalowej, na terenach nieruchomości, na których nie zamieszkują mieszkańcy, a powstają odpady komunalne należy gromadzić do odbioru w workach lub pojemnikach w kolorze brązowym opisanym „bio”, w formie wystawki, w miejscach gromadzenia odpadów.
Bioodpady z kuchni należy gromadzić w workach w kolorze brązowym.
Do worków na bioodpady WRZUCAMY:
- odpady kuchenne pochodzenia roślinnego (w tym obierki, ogryzki, pestki, resztki owoców i warzyw);
- fusy po kawie wraz z filtrami papierowymi i fusy po herbacie;
- łupiny z orzechów, słonecznika itp.;
- resztki żywności (bez mięsa i kości);
- skorupki jaj;
Do worków na bioodpady NIE WRZUCAMY:
- płynnych elementów żywności (zup, jogurtów, itp.);
- resztek mięsa;
- kości, ości i ryb;
- zepsutej żywności;
- trawy, liści i gałęzi;
- resztek roślin ciętych i doniczkowych;
- trocin z odchodami zwierząt;
- włosów i sierści